W okresie jesiennym, który sprzyja przeziębieniom polecam Wam rozgrzewającą, kremową zupę czosnkową. Zupa jest bardzo aromatyczna i zarazem pożywna. Proponuję podać z grzankami i podprażonymi płatkami migdałów.
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywno-drobiowego
- 8 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 mniejsza marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 100 g serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- płatki migdałów Kresto
Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać od czasu do czasu do momentu aż warzywa się zeszklą. Podlać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Gotować do momentu rozpuszczenia się serka. Zupę doprawić do smaku. Podać z grzankami i płatkami.
Na maśle podsmażyć pokrojony chleb w kostkę na złote grzanki.
Migdały podprażyć na suchej patelni.
taki rzeczami od rana po oczach;) musi byc pyszna
OdpowiedzUsuńFantastyczna,aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i pięknie podana zupa!
OdpowiedzUsuńZupa wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest bardzo pożywna.
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę porcję:)
OdpowiedzUsuńświetna, gęsta, kremowa propozycja zupy na jesienne rozgrzanie:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna . Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie trafiłaś tą zupką w moje smaki, poza tym bardzo apetycznie się prezentuje :))
OdpowiedzUsuńkocham czosnek, więc na pewno zostane fanką tego dania! :)
OdpowiedzUsuńZdrowa zupka. Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAlu, to już drugi raz, jak wykorzystuję Twój przepis w swojej kuchni i nie zawodzę się.:) Zupka wyszła wyborna, choć ja musiałam sobie jej odmówić z racji karmienia dziecka. Jednak odrobinę spróbowałam, zaś domownicy jedli z repetą.:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak się cieszę. :) Po pierwsze, że próbujesz moich przepisów a po drugie, że wyszło no i najważniejsze że smakowało. Zachęcam do próbowania moich przepisów i dzielenia się opinią jak wyszło.Pozdrawiam Cię serdecznie.
UsuńKrem wygląda naprawdę zachęcająco. Uwielbiam czosnek, więc pewnie na dniach taką zupkę przygotuję - zainspirowałaś mnie :) Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńZaraz zabieram się za gotowanie :) mam tylko pytanie, na ile porcji jest przepis?
OdpowiedzUsuń3-4 porcje zależy jak duże talerze. :)
Usuń