Strony

wtorek, 26 listopada 2013

Ciasteczka misie

Te miśki bardzo spodobały się mojej córce. Tak długo wierciła mi dziurę w brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko. Są bardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
  • 230 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie:

Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby trochę zmiękło i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Dosyć mocno podsypywać mąką żeby się nie przyklejało. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i 3 cm. Z małych przyklejamy buźkę a drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 min w 170 stopniach z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i utrzeć. Lukier powinien być dosyć gęsty, żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. 
Czas pieczenia może być inny w każdym piekarniku. Trzeba pilnować, żeby ciasteczka się nie przypaliły. Z porcji zrobiłam 25 miśków.














14 komentarzy: