Składniki:
- Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g maku (cały)
- espresso do nasączenia
- 20 ml spirytus do nasączenia
- Krem
- 250 g margaryny lub masła
- 0,5 l mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kopiasta mąki pszennej
- 50 ml espresso mocne
Przygotowanie:
Krem: w szklance mleka zmiksować 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić. Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso.
Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów. Zimny biszkopt przekroić 2 razy, uzyskując 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować. Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.
Ja uwielbiam wypieki z makiem więc chętnie się poczęstuję kawałeczkiem tego pięknego tortu :)
OdpowiedzUsuńpyszny ten torcik
OdpowiedzUsuńO ja, jadę do Ciebie na ciacho;))
OdpowiedzUsuńMagda zapraszam. :)
UsuńUwielbiam torty makowe i wszystkie wypieki z makiem! Tort przepiękny!
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za makowymi wypiekami ale muszę pochwalić za bardzo ładną dekorację:)
OdpowiedzUsuńDekoracje możesz wykorzystać do innego smaku.:)
Usuńtort wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńJest przepiękny!
OdpowiedzUsuńSliczny!:) Jak zwykle oczywiscie :) Ja mak uwielbiam! Taki torcik bym zjadla z checia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny tort, śliczna dekoracja i środek tort. Tort odrazu kojaży się z zimową nocą otuloną puszystym śniegiem z milionem gwiazd na niebie :)
OdpowiedzUsuńładna dekoracja-już chyba pod Swięta?:)
OdpowiedzUsuńCudowny, od razu czuć Święta:)
OdpowiedzUsuńMakowe uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja.:)
UsuńCudny :)
OdpowiedzUsuńpiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńBoski IDEALNY!:)
OdpowiedzUsuńPo 20 minutach mój biszkopt był surowy. Nie wiem co poszło nie tak, bo temp. była nawet wyższa 180 stopni.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem mak nie zastępuje mąki a jej wg mnie jest na tą ilość jaj za mało. Zobaczymy czy jutro da się przekroić, w co bardzo wątpię. Jak dla mnie (a nie jest to mój pierwszy biszkopt!) klapa całkowita.
Pozdrawiam
Ewa
Ewo nie mogę się z Tobą zgodzić, że jest za mało mąki. Zawsze jak piekę biszkopt z makiem daję mniej mąki. Gdyby było 5 łyżek mąki i mak to był by ciężki "gniot" a mi na takich wypiekach nie zależy. Może popełniłaś jakiś inny błąd lub twój piekarnik potrzebuje innej wyższej temperatury i dłuższego czasu pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej. Mam jednak nadzieję, że tort wyjdzie. Pozdrawiam.
UsuńNiestety ale nie dał się pokroić, po prostu się rozsypał. Upiekłam drugi ale tym razem dałam tyle łyżek mąki co jaj. Pięknie się pokroił i nie wyszedł "gniot", lecz puszysty o konsystencji takiej jak biszkopt.
UsuńPozdrawiam
Ewa
Ewo, wiesz co ja upiekłam już bardzo dużo ciast, biszkopt piekę wg zawsze ze swojego wypróbowanego przepisu i uwierz, że też mi się zdarzyła klapa po prostu czasami tak jest. :) Cieszę się, że się nie poddałaś i upiekłaś drugi, mam nadzieję, że tort będzie smakował. Pozdrawiam cię serdecznie.
UsuńJuż się chłodzi w lodówce. Jutro będzie "test", bo torcik upiekłam na swoje imieniny a w pracy mam kilku łasuchów i gwarantuje, że na pewno im posmakuje!
UsuńPozdrawiam świątecznie!
Ewa
Czy ten krem mogę wykorzystać do tortu, który chcę pokryć masą cukrową?
OdpowiedzUsuńTo jest krem budyniowy i czy on nadaje się pod masę cukrową nie mam pojęcia.
UsuńMak, kawa to moje ulubione smaki 😋😋
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis do wykorzystania przy najbliższej okazji