Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru Emix
- 125 g margaryny lub masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- powidła śliwkowe
- Beza orzechowa
- 200 g orzechów włoskich
- 80 g cukru
- 2 białka
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około 15 - 20 min.
Aż chce się wgryźć :)
OdpowiedzUsuńBezy orzechowej jeszcze nie jadłam :)
Ale połączenie zupełnie takie jak lubię. Mniam wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy
Mogę jedną? ;)
OdpowiedzUsuńA mniej więcej ile sztuk babeczek wychodzi a podanych proporcji?
OdpowiedzUsuńOkoło 30 szt, zależy jak duże foremki i jak grubo będziesz wylepiać :)
Usuń