Składniki:
- 250 g makaronu do spaghetti
- 250 ml kremówki
- 150 g boczku wędzonego w plasterkach
- 1 cebula mniejsza
- 4 żółtka
- 4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara Kamis
- pieprz czarny w młynku Kamis
- sól morska w młynku Kamis
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- parmezan tarty
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego dodać cebulę i podsmażać. Po 2-3 minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.
Tego rodzaju spaghetti jeszcze nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńDobre to spaghetti,z przyprawą nie próbowałem.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :) Tylko ja jadam bez boczku ;)
OdpowiedzUsuńJestem ZA! zdecydowanie moje smaki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę. Muszę wypróbować z przyprawą :)
OdpowiedzUsuńNigdzie nie widziałam tej przyprawy. Muszę lepiej poszukać.
OdpowiedzUsuńWow skąd bierzesz te wszystkie przyprawy bo o tej kamisa nie słyszałam, cieszę się, ze się pojawila bo Carbonara to moja najulubieńsza potrawa wśród makaronów. Twój blog jest chyba najlepszym na jakiego trafilam, masz świetne przyprawy i dodatki do ciast i dań, dziękuję
OdpowiedzUsuńWszystkie te przyprawy możesz kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie. Miło ,że Ci się u mnie podoba. Mam nadzieję że zostaniesz i będziesz zaglądać.Pozdrawiam.
Usuńuwielbiam carbonarę, tylko po co truć się sosem z torebki? przecież taki sos można zrobić samemu i jest i smaczniej i zdrowiej...
OdpowiedzUsuńAnonimku, poczytaj dobrze przepis żeby pisać komentarz. To nie jest sos z torebki. Anonimku to jest przyprawa. A jaki ma skład odsyłam do lektury na opakowaniu i wycieczkę do sklepu. Pa pa.
UsuńNie masz konta miej odwagę się podpisać.
Carbonara - jedna z moich ulubionych potraw. Super przyprawa, muszę poszukać jej w moich osiedlowych sklepach ;>
OdpowiedzUsuńSpaghetti to najlepsze danie dla mnie, jem je prawie codziennie. Świetny przepis na carbonare
OdpowiedzUsuń