Strony

środa, 29 stycznia 2014

Trzy bit

To ciasto z pewnością gościło na nie jednym stole. Przepisów jest mnóstwo które różnią się jedynie ilością poszczególnych składników. Według mnie jedynie co je różni to konsystencje  warstwy. Ja lubię gdy warstwy są widoczne a nie takie "zlewające się".  Dlatego ten przepis odpowiada mi najbardziej i z nim się z Wami dzielę.




Składniki:


  • 60 herbatników szkolnych
  • 1 puszka masy krówkowej 510 g
  • 30 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Masa krówkowa:
 Masę przełożyć do garnka, dodać mleko i podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników i masa będzie jednolita. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszane budynie i zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odłożyć do wystudzenia. Mało utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimy budyń i ucierać aż powstanie gładki krem.
 Bita śmietana:
 Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.


24 komentarze:

  1. Jest pyszne! ale ja nie mogę zbyt często robić,bo właściwie to zjadamy je w jeden dzień i to jest nasz największy problem,jaki mamy z tym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, porywam porcyjkę do kawy, mega apetyczne fotka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj to to ja lubię, a nawet uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam:) najpyszniejsze ciasto jakie znam! twoje wygląda obłędnie!
    pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto, prawdziwa rozpusta :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wspaniale pachnie ! Ale nigdy nie uda mi się zjeść całego kawałka - za słodkie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam nie mam problemu :) lubię słodkie rzeczy. :)

      Usuń
  7. Wygląda aż za bardzo kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja się przyznam, że jeszcze nie robiłam :))), ale zrobię... z Twojego przepisu :)), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy nie robiłam tego ciasta, będę musiała w końcu nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też robię takie ciasto:):) Tylko krem robię troszkę inaczej:) Pyyyycha!!

    OdpowiedzUsuń
  11. perfekcyjnie równiutkie , pyszne warstwy

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam :) też takie z widocznymi warstwami !! aż muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglada super ale chyba faktycznie jest slodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają smakowicie i kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do mnie ta wersja również jest cudna i strasznie kusi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kremowe ciasta, lepiej mi wychodzą niż pieczone a ten 3 Bit to poezja http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe ciasto, takiego przepisu szukałam - warstwy nie zlewają się tak jak w innych przepisach. Sprawdziłam 4 różne przepisy zanim dotarłam do twojego. POEZJA. Ala jesteś wielka. Sprawdziłam kilka innych przepisów z twojego bloga i są wspaniałe. Jeśli chcę zaskoczyć rodzinę czymś nowym to od razu zerkam do twoich przepisów. Znalazłam "swojego" bloga kulinarnego - wielka buzia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Takie komentarze to miód na moje serducho. Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  18. To jest na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blacha taka, żeby się zmieściło na jednej warstwie 20 herbatników.

      Usuń