Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek ciepłej wody
- 30 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko do posmarowania
- do posypania mak Kresto
Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
W wspólnym pieczeniu udział brały:
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Iza z blogu Smaczna pyza
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Lorentyna z blogu Pistachio
Monika z blogu Matka wariatka
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Lidia str fb
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia.in
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Ala z blogu Wielki apetyt
Iwona z blogu BloGotowanie z pasją
Karolina z blogu Kresowa panienka
Takie z ciepłym mleczkiem i babcinym dżemem - pycha! :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają
OdpowiedzUsuńPrzepysznie sie prezentuja , dzieki za wspólne pieczenie Alu :-)
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły :) a ze pyszne, potwierdzam !
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńAlinko pięknie wyszły!
OdpowiedzUsuńpyszne rogaliczki :-)
OdpowiedzUsuńJejku jak malowane<3
OdpowiedzUsuńCudne!!!
Pozdrawiamy!!!
Tapenda
Dziękuje i również pozdrawiam.
Usuńbardzo apetyczne, aż chce się sięgnąć po jednego !
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać następnego pieczenia . Rogale wyszły ci super.
OdpowiedzUsuńCudne i pyszne :) Dzieciom bardzo posmakowały : )
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają Alu....dzięki za wspólny czas :) A czy córcia już zdrowa?
OdpowiedzUsuńRogaliki pierwsza klasa, idealne do foliżanki mleka z kakao
OdpowiedzUsuńŚliczne, jak z najlepszej piekarni. Równiutkie, apetyczne... mniam :)
OdpowiedzUsuńZ tym dżemikiem...mmm pychota!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjne, wspaniałe - chciałabym kilka ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszne rogaliki, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
OdpowiedzUsuńIdealne jak z piekarni :) moje ciasto dopiero rośnie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie spłonęłam ze wstydu. Moje nie wyszły takie idealne. ;)
OdpowiedzUsuńAle jestem pewna, że tak samo smaczne jak moje.
UsuńNa pewno mi to nie wyjdzie ale i tak spróbuję http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńZrób i nie bój się na pewno wyjdą, tyle nas piekło i wszystkim wyszły. Ale warunek niech ciasto dobrze wyrośnie.
UsuńWglądają cudnie :) , dziękuje za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie! Niemalże czuje ich zapach!
OdpowiedzUsuńależ piękne, krągłe i rumiane ..... udały się na medal:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuń