Strony

piątek, 30 maja 2014

Sałatka z zupek chińskich

Ta sałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza. Robimy ją wcześniej żeby smaki się przegryzły i zmiękł makaron.



Składniki:

  • 2 zupki chińskie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek zielony mniejszy
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidor sparzyć, obrać z skórki. Wydrążyć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać w misce dodać rozdrobniony makaron z zupki chińskiej, pokrojony szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków.
 
 Inspiracja  stąd

19 komentarzy:

  1. Lubię taką sałatkę,a dawno nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu piękna kolorowa sałatka :) takiej z zupek jeszcze nigdy nie robiłam, ale ten makaron jest w nich smaczny :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Ola - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron zmieknie bez zalewania????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zmięknie, ale musisz ją zrobić wcześniej co najmniej 3-4 godziny przed podaniem a możesz i wcześniej.

      Usuń
  4. Uwielbiam ją, jest moim hitem! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że też lubię dodawać makaron z tych zupek do sałatek. Świetny pomysł z dodaniem świeżych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem świeże warzywa są pyszne więc trzeba korzystać.

      Usuń
  6. Uwielbiam ten makaron z tych zupek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał! świetne! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja robię dosłownie identyczną:)) nawet wczoraj ją robiłam:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobra sałatka , A dla tych którzy mają wątpliwości czy makaron zmięknie rada : makaron można zalać jogurtem naturalnym i jak zmięknie dodać
    resztę składników

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka jest pyszna :) praktycznie po 2-óch godzinach stania w lodówce była już gotowa. Polecam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sałatka jest naprawdę smaczna, robiłam ją wielokrotnie, tylko ja swoją wersję wzbogacam jajkami pokrojonymi w kostkę,. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  12. Sałatka wygląda przepysznie . :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie mieszkam w Polsce, mozesz Wlozyc zdjecie tej zupki bo salatka wyglada apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam zdjęcia tej zupki. Ale możesz wykorzystać obojętnie której zupki chińskiej. Tu chodzi konkretnie o sam makaron bez tych przypraw.

      Usuń
  14. Ja zamiast ogórka i kukurydzy daje ugotowane jajka tez jest pyszna ☺

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamiast pomidorów dodaje ,jajko, ser , szynkę z indyka , ogórek kwaszony i jest pycha :-D

    OdpowiedzUsuń