Składniki:
- 700 g ziemniaków (obranych)
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- truskawki
Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Letnie ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą.
U mnie też truskawkowy szał panuje ;)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze smacznie i sezonowo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Piękne i z pewnością smaczne :-)
OdpowiedzUsuńNiedawno ulepiłam knedle. Mam ten sam sposób, jak Ty. Są pyszne. A Ty jeszcze dodałaś mus.... ummm :)
OdpowiedzUsuńpodwójnie truskawkowo! genialne.
OdpowiedzUsuńMmm... pyszności <3
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mogą być młode ziemniaki? ?
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaki maja sporo wody. Możesz z nich zrobić ale wtedy będziesz musiała dodać więcej mąki. Chyba, że trafisz na sypkie ziemniaki. :)
Usuń