Strony

wtorek, 1 lipca 2014

Bułki śniadaniowe

Dzisiejsze bułki piekłam na akcję "Wspólne wyrabianie bułek śniadaniowych". Do akcji zostałam zaproszona przez Agnieszkę z bloga Kuchniamaryny. U mnie wyszło 16 bułek i wszystkie zniknęły w jeden dzień z czego się bardzo cieszyłam bo to  oznaczało tylko to, że były smaczne. Do ciasta dodałam prażoną cebulkę, która nadała świetnego aromatu i zapachu ale można dodać również inne dodatki.



Składniki:


  • 450 g wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 50 g maślanki
  • 650 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 10 g soli
  • 15 g octu balsamicznego
  • 10 g miodu
  • 30 g cebulki prażonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
 Do garnka wlać wodę, maślankę w kruszyć drożdże rozmieszać i lekko podgrzać. Do misy z miksera dodać mąki,sól, ocet balsamiczny, miód wlać podgrzaną wodę i wyrobić mikserem gładkie ciasto. Dodać prażoną cebulkę i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką zagnieść i uformować dwa wałki. Podzielić każdy na 8 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem zlepieniem do dołu. Odłożyć ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec 15 minut w 210 stopniach a następnie 10 minut w 190 stopniach.

 W wspólnym wyrabianiu bułek udział brali:

Agnieszka z bloga Kuchniamaryny

Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie

Joanna z bloga Różowa kuchnia
 Daria z bloga Red and Pale

Magdalena z bloga Czary - gary w kuchni

Małgorzata na Fb

Marzena z bloga Kulinarne szaleństwa Maniusi

Rynn z bloga Rynn's Om Nom Nom


11 komentarzy:

  1. Super,dziękuję za wspólne wyrabianie bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za wspólne wyrabianie bułeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Ala za wspólne pieczenie było bardzo miło i smacznie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne bułeczki..a z cebulką pewnie jeszcze lepsze...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny. U mnie też zniknęłyby szybko, bo wyglądają smakowicie. Już sobie wyobrażam jak musiały pachnieć podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super Ci wyszły :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapach świeżego pieczywa o poranku to coś niesamowitego, zazdroszczę rodzinie takiego przebudzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zjeść takie świeże, ciepłe na śniadanie, rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na śniadanie. Wyglądają bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczne te bułeczki! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń