Składniki:
- 50 g makaronu spaghetti
- 100 ml kremówki 30%
- 1 żółtko
- 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti
- 50 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Ale musiało być pyszne;)))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, takiego spaghetti nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie cukinii. Uwielbia ją w chrupkiej wersji:)
OdpowiedzUsuńO,to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńrobiłam bardzo podobne w zeszłym roku, to była w zasadzie moja jedyna ciążowa zachcianka, nie licząc ogromnej ilości arbuzów:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i na pewno tak smakowało :)
OdpowiedzUsuńZa takie spaghetti mogę się nawet dać pokroić :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ale pysznie, super zestawienie smaków
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, cukiniowe spaghetti musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiadek, uwielbiam makaron a z takimi dodatkami jest super :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńspaghetti w każdej postaci, to prezentuje się cudnie :-)