Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 4 jajka
- 60 g miękkiej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szkl mleka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
- Bita śmietana
- 300 ml zimnej kremówki
- 1,5 łyżki cukru pudru
W ciepłym mleku rozpuścić kawę i
wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać miękką
margarynę i zmiksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia. Miksując na średnich obrotach dodawać do masy
jajecznej na przemian z zimnym mlekiem z kawą. Białka ubić na sztywno
dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do foremki
o wymiarach 33* 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180
stopniach około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne
ciasto przeciąć i posmarować powidłami. Zimną kremówkę ubić na sztywno
dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Bitą śmietanę rozsmarować na
cieście i schładzać około godziny w lodówce. Przed podaniem oprószyć
mieloną kawą.
Razem ze mną "ciasto na niedzielę" piekli:
Bożena - Moje domowe kucharzenie...
Iwona - Izioni pyszne smaki
Bożena - Moje domowe kucharzenie...
Iwona - Izioni pyszne smaki
Dzięki za wspólne pieczenie..to prawda ciasto i dla mnie było takie..i też przełożyłam..ale nie wstawiłam jeszcze na bloga..
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo efektownie !:))
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielę, to prawda. Oj, zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się!
OdpowiedzUsuńAlinko ale cudo zrobiłaś, wyglada pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Uwielbiam takie z bitą śmietaną :) A dodatek powideł to dodatkowy atut dla Twojego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda;)) Jak zwykle zresztą!
OdpowiedzUsuńAla jak widzę ciasto na większości nie zrobiło wrażenia większego choc ja już z nim nic nie kombinowałam i zjedli tak jak wyszło, Twoje wuygląda super :)
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz :) ciasto wygląda przepysznie !!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Wyszło naprawdę wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekkie ciasta :) Dziękuję za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń