Strony

środa, 1 października 2014

Ciasto cytrynowe

Dzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne.



Składniki:

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku
  • Masa budyniowo - cytrynowa
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szkl wody
  • 130 ml soku z cytryny
  • 1 szkl cukru
  • 120 g masła
  • Pianka
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl wody
  • Lukier
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka cytrynowa
  • herbatniki
Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
 Masa budyniowo cytrynowa: W szklance wody rozmieszać budynie. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Wlać rozmieszane budynie i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
 Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. 
Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. 
Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy.

18 komentarzy:

  1. Oj, Kochan, na mnie to ciasto też zrobiło na mnie duże wrażenie. Pięknie, smacznie wygląda. Jakze chętnie do kawy zjadłabym ten puszysty kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na bardzo lekkie ciasto,smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto mnie kusi by zrobić na urodziny córci. zastanawiam się tylko czy nie jest za bardzo cytrynowe bo w każdej masie jest coś z cytryny.Jakby co to już sobie wydrukowałam przepis i na pewno wypróbuję bo prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie smak cytryny nie jest przesadzony. Jeśli już byś miała zrezygnować z cytryny to zrób lukier na wodzie. Jednak ja zachęcam przed lukrem spróbować kawałek i wtedy zdecydujesz czy jest z mocno cytrynowe.

      Usuń
  4. Uwielbiam smak cytrynowy w ciastach, jest rewelacyjny. Bardzo orzeźwiający i przez to ciasto ma charakter i nie jest mdłe. Super przepis, zabieram go ze sobą i kawałek ciasta też :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli smakuje tak jak wygląda to jest wspaniałe !

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś baaaardzo podobne, ale było pyszne;))) Patrząc na Twoje ciacho chyba będę musiała znów je kiedyś upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetycznie wygląda) robię podobnie tylko bez tej galaretki, ale z nią się ładnie prezentuje))

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda, bardzo ładny lukier :)
    Ja również robię ciasto cytrynowe, ale bez galaretki. Następnym razem zrobię wg twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cytrynowe ciasto zawsze jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upieklam dziś,faktycznie bardzo dobre ciasto,polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie robię i galaretka dwie godz w lodówce i pływa :-( nie wiem co zrobiłam niby źle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, ale to ta galaretka która jest warstwą ciasta? Wylałaś ją tężejącą? Nie mam pojęcia co zrobiłaś z nią źle. Najwyżej ją zlej z ciasta i zrób nową galaretkę.

      Usuń
  12. Rewelacyjne, jak ktoś napisał: orzeźwiające. Wszystkim bardzo smakowało! Będę je jeszcze robiła pewnie nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje. Ja też bardzo lubię to ciasto. Smacznego i pozdrawiam.

      Usuń
  13. Dość pracochłonne ciasto. Biszkopt zrobiony i masa budniowo-cytronowa położona. Teraz galaretki (na dwie różne warstwy) się chłodzą i potem dalej do roboty ;)
    Zoabczymy jak wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę pracochłonne to fakt. Ale nam bardzo smakuje. Jak Tobie smakowało?

      Usuń
  14. Pyszne, w wersji bez galaretki również bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń