Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 250 g masła
- 200 g nutelli
- 250 g suszonych śliwek Kresto
- 100 ml spirytusu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- bezy
- czekolada gorzka
- śliwki suszone Kresto
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem:
Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce.
Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu.
Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami.
o Boże ale pyszne!!!! kocham takie torty, ślinka cieknie, ale kusisz!!
OdpowiedzUsuńPopełnij go jeszcze raz i podeślij za pobraniem:)bardzo proszę:)
OdpowiedzUsuńpiękny!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie. I musi być pyszny. Szkoda, że nie mogę go spróbować :-)
OdpowiedzUsuńcudowny tort :), zapraszam również do siebie http://agapiecze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńZanim upiekę to się zaślinię od patrzenia. Bardzo apetycznie, kusząco i pysznie wygląda Twój tort :)
OdpowiedzUsuńTo musi być prawdziwa rozkosz dla podniebienia... W dodatku prezentuje się jak małe dzieło sztuki. Piękny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jakie cudne wartswy! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort :) jadłam coś podobnego ale z wiśniami nasączanymi spirytusem :) po dwóch kawałkach stwierdziłam że chce trzeci kawałek :)
OdpowiedzUsuńdawaj porcyjke :P
OdpowiedzUsuńWyglada mega smacznie, napewno taki też był
OdpowiedzUsuń