Strony

sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie z powidłami

Mięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam.

 Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 100 g miodu
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe
  • Polewa
  • 140 g masła
  • 75 g cukru
  • 3 łyżka kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody 
Przygotowanie:
  Miód, przyprawę do piernika i kakao  mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, mieszać do rozpuszczenia i odłożyć do wystudzenia. W śmietanie wymieszać sodę i odstawić aż się spieni. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę, zimną masę miodową, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę. Misę z ciastem nakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość około 4-5 mm i podzielić ciasto na połowę. Na jednej części układać po pół łyżeczki powideł śliwkowych w odstępach aby pomiędzy nie zmieściła się foremka. Przykryć drugą częścią ciasta i dociskać delikatnie ciasto palcami w miejscach wokół powideł. Wycinać foremkami ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w 180*C.
Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować i robić tak jak poprzednio. 

Polewa
Żelatynę wsypać do zimnej wodzie, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Masło, cukier, kakao, napęczniałą żelatynę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu i mieszać by się nie przypaliło. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i w ciepłej polewie zanurzać pierniczki. Układać na metalowej kratce i pozostawić do zastygnięcia.






Wigilia 2014Korzenne przysmakiŚwiąteczne słodkości!

15 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie i baaaardzo świątecznie ;) Z pewnością są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko ale super pierniczki, podrzuć kilka, z chęcią zjem :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile sztuk wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi wyszły 34 szt ale to wszystko zależy jak duże masz foremki. :)

      Usuń
  4. Robiłam takie ostatnio. Coś pysznego :) Fajny pomysł z tą błyszczącą glazurą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alinko jesteś mistrzynią w tych ślicznych słodkich wypiekach. Pierniczki genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie one piękne, też bym sięgała po takiego co chwilkę, super !

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! a polewa idealna,chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba zrobię takie zamiast zwykłych :) na ostatnim zdjęciu wyglądają jakby były czarne, super efekt. ja ostatnio zrobiłam brownie, myślę, że na święta też będzie super --> http://greeneiro.blogspot.com/2014/12/worlds-best-and-simplest-brownie.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne i do tego ta lśniąca polewa- arcydzieło! Dużo czytałam o polewie z żelatyną, ale jakoś dotychczas jej nie wypróbowałam. I to był chyba błąd ;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacyjne,mówię Wam cudo.
    Zrobiłam z 4 porcji czując że warto i nie zawiodlam się.
    Tak cudowne że rozpływają sie w buzi.Kto jeszcze nie ma swojego przepisu polecam.
    Od zawsze wypiekam pierniki a liczę już sobie trochę lat-wnuki zięciowie i synowe już są w mojej rodzinie :) Szukałam idealnego przepisu,sprawdziłam dużo,różnych,zawsze były smaczne jak przystało na pierniki jednak te POWALAJĄ.
    DZIĘKUJĘ GORĄCO.wpisuję do zeszytu przepisów rodzinnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze to miód dla duszy. Pięknie dziękuję i bardzo się cieszę, że pierniczki smakują. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń
  11. Ależ piękne pierniczki, zawsze zachwyca mnie w nich ta błyszcząca polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwycająca! Moi Duńczycy się w nich zakochali :)

    OdpowiedzUsuń