Pączki podałam na paterze ze sklepu Koronkowa Filiżanka. Podając hasło "Ala piecze i gotuje" zrobicie zakupy z 5% zniżką.
Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio)
- 4 jajka
- 2,5 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Do obtoczenia
- 0,5 szkl drobnego cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Serek przełożyć do miski, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ponownie wymieszać. Ciasto odłożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzać olej w frytkownicy do 170 stopni. Łyżkę zanurzyć w zimnym oleju nabierać porcję ciasta i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem.
Ja używałam plastikowej łyżeczki półokrągłej. Nie wszystkie wychodzą takie równiutkie i okrągłe, ale te z fikuśnymi wzorami znikały najszybciej.
Źródło przepisu klik
Wyglądają na przepyszne! Mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam te małe cuda :)
OdpowiedzUsuńFajne i szybkie do zrobienia-chętnie się skuszę,by je zrobić:)
OdpowiedzUsuńŚwietne takie malutkie. A dodatek serka homogenizowanego czyni je pewnie bardzo delikatnymi. Te pączusie muszą byś pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te małe pączusie, są rewelacyjne. Ale zachwycił mnie ten piękny talerz :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam je ostatnio :) Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle byśmy sięgnęły po kilka takich pączków :)
OdpowiedzUsuńOj i ja poproszę kilka pączuszków :)
OdpowiedzUsuńWyszły świetne! ;)
OdpowiedzUsuńPyszne pączusie :)
OdpowiedzUsuńDelikatne i pewnie puszyste.Same smakołyki.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPączki wyglądają smakowicie. Patera prześliczna
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
uwielbiam takie pączuszki!
OdpowiedzUsuńa czy jajka dajemy cale czy tylko żółtka ? proszę o odp jutro je robię
OdpowiedzUsuńJajka całe :)
UsuńDa rade upiec w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie da rady. Konsystencja ciasta na to nie pozwala. Niczego nie uformujesz.
UsuńMożna na patelni zamiast w frytkownicy?
OdpowiedzUsuńMożna w wysokiej patelni lub garnku, byle w głębokim tłuszczu.
UsuńWyszły "pączki potwone". Z serii " Gremliny atakują". Same cudaki na talerzu. :)) Ale smaczne za to.
OdpowiedzUsuńIle szt pączków wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZależy jak duże zrobisz. U mnie było trochę więcej jak widać na talerzu.
UsuńPączki na prezentowanym talerzu są pięknie gładkie. Moje wyszły super w smaku, ale trochę z zadziorkami. Może jest jakiś sposób na takie gładkie...ale przepis jest super:)))
OdpowiedzUsuńmoje niektóre też były fikuśne. To raczej kwestia nakładania i ściągania z łyżeczki. Ewentualnie zbyt rzadkie ciasto, wtedy można dodać trochę mąki.
UsuńPączusie znikły w 5 min bardzo pyszne Polecam :)
OdpowiedzUsuń