Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa ale-raj
- 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj
- 0,5 kapusty pekińskiej
- 1-2 łyżki majonezu (do kapusty)
- 0,5 puszki kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany gęstej 18%
- 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
- czerwona cebula
- szczypior
- sól, biały pieprz do smaku
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i papryką. Wymieszać i włożyć na pół godziny do lodówki, podsmażyć na oleju na rumiano i ostudzić. Kapustę pekińską poszatkować, wymieszać z majonezem (1-2 łyżki), doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwoną cebulę pokroić w krążki. Szczypior drobno pokroić. Majonez wymieszać z śmietaną.
W szklanej misce ułożyć kolejno warstwy: podsmażony kurczak, ketchup, kukurydza, majonez z śmietaną, ogórki, papryka, kapusta z majonezem, krążki cebuli i szczypior.
Sałatkę przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 3-4 godziny do schłodzenia i przegryzienia się smaków.
Pyszna sałateczka, też lubie gyrosa :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNo no no ;) Ciekawy przepis na sałatkę. Ja robię wszystko inaczej, ale Twój przepis na pewno wypróbuje ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że znam tę sałatkę. Był czas, że często ją robiłam. Bardzo ją lubię. Dobrze, że przypomniałaś o niej, bo chętnie znów bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka. U nas wszyscy bardzo ją lubią. A sklep Ale Raj polecam, mają świetne produkty :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsza na imprezę :)
OdpowiedzUsuńMy też ją bardzo lubimy, ale dawno już jej nie robiłam:))
OdpowiedzUsuńZnam nieco inną wersję:) chętnie wypróbuję z dodatkiem papryki:)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka, szybko znika ze stołu.
OdpowiedzUsuńFajną propozycją na sałatkę, może też być sałatka z makaronem kokardki i majonezem
OdpowiedzUsuń