Strony

wtorek, 31 marca 2015

Ciasteczka wielkanocne

 Kupiłam sobie foremki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu.

Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka.



Składniki:
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • Lukier
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mleka
  • cukier puder
  • kolorowe barwniki
  • kokos
Przygotowanie:
Zimne masło pokroić w kostkę. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec góra-dół w 180 stopniach około 12 minut. Studzić na metalowej kratce. Zimne udekorować lukrem.
Lukier: wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Stopniowo dodawać cukier puder i ucierać. Konsystencja lukru powinna być taka, żeby nie spływała z ciasteczek. Lukier podzielić na porcje dodać kolorowe barwniki i ponownie utrzeć.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.

Wielkanocne Smaki - edycja V

10 komentarzy: