Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Spód
- 100 g kakaowych herbatników typu petitki
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 120 g masła
- Masa serowa
- 800 g twarożku z wiaderka
- 9 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj
- 400 ml kremówki 30% (zimna)
- 70 ml gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny (kopiaste)
- truskawki
- 400 ml wrzątku
- galaretka truskawkowa
Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masła i wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna w tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną żelatynę i miksować.
Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc.
Alinko, wpadam do Ciebie z kawą na to pyszne ciasto. Widok powala. Ummm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Bardzo lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńSernikowe cudo... Nic dodać nic ująć :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, wyglada wspaniale
OdpowiedzUsuńi u mnie dzisiaj podbny sernik tylko bez truskawek w srodku :) korzystam z sezonu :)
OdpowiedzUsuńSolidna porcja fantastycznej truskawkowej rozpusty:)
OdpowiedzUsuńJaka cudna ta porcelana!
OdpowiedzUsuńWspaniały deser na początek sezonu truskawkowego ;)
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa:) uwielbiam takie serniki
OdpowiedzUsuńA CO TO JEST TWAROŻEK Z WIADERKA? chodzi o twróg z wiaderka do sernika już gotowy zmielony?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak.
Usuńżelatyna nie rozpuściła się :-( czy to nie powinno być 2 małe łyżeczki? 70 ml nie jest w stanie zabrać mi 2 kopiastych łyżek (rozumiem dużych) żelatyny :-( bardzo proszę o wyjaśnienie, gdyż przepis bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńMasz za zimna wodę. Mają być 2 łyżki kopiaste.
UsuńPiękny serniczek :)
OdpowiedzUsuńWitam, otóż sezon truskawkowy dawno się skończył a sernik wygląda obłędnie pysznie czy nadadzą się truskawki mrożone? Z góry dziekuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć jak wyjdzie z mrożonymi. Ale zawsze można spróbować.
UsuńU mnie dzisiaj też króluje sernik na zimno,m zamiast truskawek jest galaretka ;)
OdpowiedzUsuńAle fajny spód, ja do tej pory robiłam na zwykłych herbatnikach :)
OdpowiedzUsuń