Składniki:
- 1 kg borówek amerykańskich
- 500 g cukru
- 1 limonka
- 100 ml szampana półsłodkiego *
- 1 szczypta cynamonu
Borówki umyć i osuszyć na sitku. Przełożyć do garnka wsypać cukier, cynamon, otartą skórkę i sok z wyparzonej limonki. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut. Zostawić na 8-10 godzin najlepiej na całą noc. Ponownie mieszając doprowadzić do wrzenia, wlać szampana i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż masa zacznie lekko tężeć. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odłożyć do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.
* Szampan można zastąpić winem musującym.
Bardzo jestem ciekawa jej smaku:)
OdpowiedzUsuńMarnotrawstwo szampana, chyba, że użyła Pani wina musującego. Bo z winem musującym to też robiłam i zawsze fajnie wychodzi i pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie też mnie ciekawi jej smak :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńSmakuje i pachnie a do tego jak wygląda. Od patrzenia ślinka cieknie :) Świetny pomysł z nowym smakiem :)
OdpowiedzUsuńjak z dodatkiem cynamonu to już ją uwielbiam
OdpowiedzUsuńCudna konfitura... ciekawi mnie dodatek szampana :)
OdpowiedzUsuń