Składniki:
- 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 340 ml mleka*
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj
- Kruszonka:
- 25 g otrębów pszennych
- 15 g cukru
- 15 g masła
- Do posmarowania
- 1 jajko małe
- 1 łyżka mleka
Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając z góry ręką. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko zagnieść i podzielić na równe części. U mnie 9 bułeczek z tego 1 piekłam osobno. Z każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć ponownie ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Z otrębów, cukru i masła przygotować kruszonkę. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika i nastawić piekarnik na 200 stopni. Od momentu nagrzania piec około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i razem z papierem przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
*Jeśli ciasto będzie zbyt suche i twarde dolać mleka.
Przepis od Liski
Razem ze mną piekły:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Ewa - Ewa w kuchni
Jola - Smak mojego domu
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Piekę bo lubię - zdjęcie na FB
Asia - Sama słodycz i szczypta chili
Edyta - Pasja smaku
Beata - Ciasteczkowy potwór
Angelika - Życie zaczyna się w kuchni
Małgosia - Smaki Alzacji i nie tylko
Asa - 6niebo
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewa - zdjęcie na FB
Agnieszka - Szybko, tanio, smacznie
Małgorzata - zdjęcie na FB
Alina - Ala piecze i gotuje
Olga - Cukry proste
Dorota - Moje małe czarowanie
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Iwona - Izioni pyszne smaki
Wiosenka - Eksplozja smaku
Joanna - Grunt to przepis
Coś słodkiego - Pycha ciasta
Iwona - Blogotowanie z pasją
Agulinka - Maryna w kuchni
Agnieszka - Rustykalna kuchnia
Małgosia - W garze mieszane
Ela - zdjęcie na FB
Kasia - Mia cucina
Ale zgrabniutkie Ci wyszły.
OdpowiedzUsuńMi tak zasmakowały, że wczoraj na tym cieście upiekłam na słono z kapustą i grzybami :)
Kruszonka z otrąb? Brzmi ciekawie, że chyba następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPycha..muszę kiedy wypróbować kruszonkę z otrębami.Dzieki za wspolne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki! Miło mi było "wspólnie" wypiekać:) Pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu za wspólne wypiekanie. Twoje buły z ta otrębowa kruszonka wyglądają wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki dzięki za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńSuper je zrobiłaś :-) dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! ;) Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne śniadanko i do zobaczenia przy kolejnym wypiekaniu :-)
OdpowiedzUsuńwow, świetne
OdpowiedzUsuńCudne! Zjadłabym taką z twarożkiem :)
OdpowiedzUsuńdzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kruszonka:) . Bułeczki cudowne:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
OdpowiedzUsuńCudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) pięknie ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPięknie zarumienione! dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńAla, cudne są 😊dziękuję za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńKruszonka z otrębów to świetny patent na przemycenie wartościowych składników do zwyczajnych bułeczek - jako matka dwójki dzieciaków, którym trzeba czasami dyskretnie to i owo ukryć w jedzeniu doceniam takie nietuzinkowe pomysły ;) Miło było razem wypiekać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Kolejny raz natrafiam na przepis z odrywanymi bułeczkami, ta akcja ogarnęła chyba pół blogowego grona! :) Wszyscy bardzo zachwalają, więc jutro wypróbuję przepis. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki przednie, najlepsze takie ciepłe z odrobiną dżemiku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Do następnego razu!
Cudne i pyszne! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuń