Składniki:
- 1 kg schabu b/k
- Zalewa:
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 6 kulek jałowca
- 1 płaska łyżeczka kolendry (kulki)
- 10 kulek czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 50 g soli do peklowania
- Panierka:
- 2-3 łyżki przyprawy do schabowego Ale-raj
- 1,5 łyżki oleju
Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć.
Zalewa: Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania. Doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować na średnim ogniu około 5-8 minut. Zdjąć z ognia, do letniej zalewy wsypać sól, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć na 6-7 dni do lodówki. Raz dziennie schab odwrócić.
Po tym czasie schab wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem.
Panierkę wymieszać z olejem i rozłożyć równomiernie na górze i po bokach schabu. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając schab tak długo aż będzie zimny.
Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc w piekarniku.
W trakcie pieczenia schabu nie odwracamy i nie przykrywamy.
Piękna i pyszna :)
OdpowiedzUsuńJa robię domowe wędliny cały czas. Pysznie zrobiłaś ten schabik :-)
OdpowiedzUsuńSzyneczka jak marzenie. Ładniejsza niż ze sklepu. No i oczywiście smaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńZdrowa i pyszna szynka :) Domowa wędlinka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńW weekend piekłam schab, ale z majerankiem. Muszę wypróbować Twój przepis bo panierka wygląda super.
OdpowiedzUsuńIdealna na kanapki, pyszna
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńSchab z pewnością jest wyśmienity, szczególnie że jest pikantny. Moja rodzinka uwielbia takie ostre w smaku wyroby wędliniarskie. Jeszcze sama nie próbowałam robić w domu ale jestem zadowolona z różnych produktów od producenta Karol-Zakłady Mięsne. Ich produkty smakują jak swojskie.
OdpowiedzUsuń