Sałatka podana na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold.
Składniki:
- 0,5 brokuła
- 200 g pieczarek
- 0,5 cebuli
- 4 jajka
- 150 g szynka dworska Tradycyjne Jadło
- majonez
- sól morska drobnoziarnista ale-raj
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka masła
Pieczarki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić pokrojoną cebulę dodać starte pieczarki i dusić na wolnym ogniu do odparowania płynu. Zdjąć z ognia doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić i ostudzić. Posiekać na drobno dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać.
Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na średnich oczkach dodać niewielką ilość majonezu wymieszać i doprawić solą.
Żółtka zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Szynkę pokroić w małe i cienkie plasterki.
Na spód talerzyka dajemy kawałek foli spożywczej, przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł posypujemy startymi żółtkami. Wierzch ponownie przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy sałatkę do lodówki najlepiej na całą noc.
Z podanych składników wyszły 2 porcje.
Wysokość odciętej butelki około 10 cm.
Przepis z Gotuję, bo lubię.
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo się podoba ;-)
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna, Alinko :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, a do tego przepis prosty:) Z pewnością wykorzystam. Szukam jeszcze jakiegoś fajnego przepisu na ciasto. Najlepiej aby ładnie wyglądało, było smaczne i szybkie w przygotowaniu, może mi pomożesz.
OdpowiedzUsuńWejdź na blogu w kategorie. Tam jest wszystko pogrupowane i łatwo coś znajdziesz.
Usuńświetny pomysł na podanie sałatki, bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne i z fantazją
OdpowiedzUsuńSałatka od Kasi Guzik z gotuje bo lubię.
OdpowiedzUsuńPrzecież to pisze w poście. Nie doczytałeś anonimie. :(
Usuń