Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól himalajska szczypta
- Nadzienie:
- 350 ml kremówki 35%
- 150 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- truskawki
- cukier puder do oprószenia
Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około 2-3 łyżki wyłożyć na całej powierzchni okręgów i wyrównać łyżką. Piec bez termoobiegu góra-dół w 180 stopniach około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i gorące za pomocą noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia.
Nadzienie:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja klik
Uwielbiam takie przysmaki do kawy! Jadłam kiedyś takie ciasta, ale ostatnio brakuję ich w mojej cukierni. Dzięki Tobie już wiem, co będę przygotowywała na niedzielny deser ;)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałem, dzięki
OdpowiedzUsuńSlicznie wyglada i na pweno jest pyszne.Przepis jest b.latwy a rezultat koñcowy wspañaly.Na niedziele zrobie napewno.b.dziekuje z a pokazanie przepisu
OdpowiedzUsuń