Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- Nadzienie:
- 60 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by go odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt 60*25 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym zimnym masłem ale zostawić trochę do posmarowania na górze. Cukier wymieszać z cynamonem odłożyć około 1,5 łyżki na górę a resztę rozsypać po całej powierzchni ciasta. Ciasto wzdłuż krótszego boku przekroić na prostokąty 6*10 cm. Ułożyć jeden na drugim i pokroić na 6 kawałków. Formę 30*10 cm wysmarować masłem ułożyć bokiem pokrojone ciasto. Z wierzchu posmarować odłożonym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Ponownie odłożyć by ciasto podrosło do wysokości formy. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawić około 20 minut formie po tym czasie wyjąć na metalową kratkę.
Inspiracja klik
Cukier trzcinowy czy można zastąpić zwykłym?
OdpowiedzUsuńTak, możesz zastąpić zwykłym.
UsuńUwielbiam cynamon.
OdpowiedzUsuńMyślę, że upiekę tę drożdżówkę.
Cieszę się, że trafiłam na Twój blog bo same smakowite rzeczy u Ciebie. :)
Jak lubisz cynamon to koniecznie musisz upiec. Witam Cię serdecznie i zachęcam do korzystania z moich przepisów.
Usuń