Składniki:
- Ciasto:
- 260 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka ananasa
- 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki likieru o smaku pina colada
- Krem:
- 300 ml zimnej kremówki
- 125 g mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru o smaku pina colada
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Krem:
Zimną śmietanę i mascarpone połączyć i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i likier. Udekorować cupcakes kremem i kawałkami ananasa.
Z porcji wychodzi około 20 szt.
Inspiracja klik
Ależ one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę uroczo. W różowej wersji idealnie sprawdzą się na kinder party. Muszę wypróbować u mojej córki!:)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńŚwietne :-)
OdpowiedzUsuńGenialne !
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie kochana
http://loveshinny.pl <3