Składniki:
- Ciasto:
- 6 białek
- sól szczypta
- 160 g cukru
- 1 szkl zmielonych orzechów włoskich
- 50 g drobno pokrojonych fig
- 50 g rodzynek
- 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej
- Krem:
- 250 g mascarpone Mlekoma
- 4 łyżki nutelli
- 3 łyżki likieru czekoladowego
- Do posypania:
- wiórki czekoladowe
Ciasto:
Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie i lśniące.
Do białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić.
Krem:
Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz