Składniki:
- 250 g masła
- 140 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3-4 krople olejku migdałowego
- 200 g masy marcepanowej
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków migdałowych
- Lukier:
- 1/3 szkl mleka
- 2-3 krople olejku migdałowego
- cukier puder
- płatki migdałów
Do misy miksera wkładamy masło wsypujemy cukry i dodajemy kilka kropli olejku migdałowego. Za pomocą końcówki do ucierania ucieramy około 5-6 minut. Miksując dodajemy porcjami startą masę marcepanową. Jajka zmiksować w osobnym naczyniu i powoli wlewać do masy maślano - marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów.
Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie następnie wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
Lukier migdałowy:
Do mleka dodać olejek migdałowy i stopniowo dosypywać cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć dosyć gęstą konsystencję by nie spływał za szybko z babki.
Zimną babkę polać lukrem posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i udekorować cukrowymi jajkami.
Bardzo elegancka :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa królowa wielkanocnego stołu :)
Uwielbiam marcepan! W każdej postaci, więc wyobrażam sobie jaka pyszna jest ta babeczka :-)))
OdpowiedzUsuńTo nie pozostaje ci nic tylko zabrać się do pieczenia. :)
UsuńMam pytanie odnośnie proporcji, czy w przypadku tego przepisu 200g mąki to szklanka czy dwie? Nie wiem czy posłużyła się Pani wagą, a na blogach wszyscy inaczej interpretują miary... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aga
Ja posłużyłam się wagą i ważyłam składniki.
Usuń