Strony

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Mazurek orzechowy na waflach

Szczególnie na święta mamy swoje ulubione wypieki. Jednak ja oprócz tych wypróbowanych lubię też zaskakiwać domowników czymś nowym. Nie zawsze wszystko przypadnie nam do gustu. Ale ten mazurek podbił nasze kubki smakowe. Szczerze wam polecam.


Składniki:
  • Masa orzechowa:
  • 250 g herbatników typu petitki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła irlandzkiego Mlekoma
  • 3 jajka
  • 150 g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 ml rumu
  • szczypta soli
  • andruty
  • Polewa:
  • 125 ml wody
  • 200 g cukru
  • 75 g kakao
  • 125 g śmietany kremówki 30%
  • 10 g żelatyny
Przygotowanie:
Masa orzechowa:
Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Jajka sparzyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt.
Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną. Wsypać zmielone herbatniki, orzechy. Wlać ekstrakt waniliowy, rum i wymieszać.
Dno formy o wymiarach 28*24 cm wyłożyć andrutami. Andruty zwilżyć lekko rumem by zmiękły. Wyłożyć masę orzechową i wyrównać na całej powierzchni. Znowu przykryć andrutami delikatnie dociskając do masy i zwilżyć rumem. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
Na drugi dzień przygotowujemy polewę.
Polewa:
Do rondelka wlać śmietanę, wodę dodać cukier, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu. Gdy składniki się połączą i będą gorące wsypać żelatynę. Mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i odłożyć do przestudzenia. Gdy polewa wystygnie i zacznie tężeć rozsmarować po całej powierzchni andrutów.
Udekorować orzechami, rodzynkami lub według własnych inspiracji.


Przepis Tapenda

5 komentarzy: