Strony

czwartek, 11 maja 2017

Muffinki z cukinią i makiem

Miałam w lodówce cukinię a nie było pomysłu na jej wykorzystanie. A że u nas słodkościami nie pogardzą więc padło na muffinki. Do zrobienia w kilka minut nawet dla początkujących.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 210 g mąki pszennej
  • 30 g maku ale-raj
  • 120 g cukinii (po obraniu)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • około 1 szkl cukru pudru
  • wiórki czekoladowe żółte cukieteria
Przygotowanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odlać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem.
Jajka z cukrem ubić na sztywną masę jak do biszkoptu. Miksując na wolnych obrotach wlać olej wsypać mąkę i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łopatką.
Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Lukier: Do soku z cytryny dosypywać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby za bardzo nie spływał z muffinek. Zimne muffinki polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi.




3 komentarze: