Składniki:
- ogórki gruntowe dowolna ilość
- chrzan
- czosnek
- koper
- Zalewa:
- 1 litr gorącej przegotowanej wody
- 1 łyżka soli kamiennej
Ogórki zalać zimną wodą i zostawić na około 1-2 godziny. Po tym czasie ogórki umyć.
W tym czasie gdy ogórki się moczą umyć i wyparzyć słoiki oraz przygotować kawałki chrzanu, ząbki czosnku i koperek.
Ogórki pokroić w około 0,5 centymetrowe plasterki. Do słoików wkładać naprzemiennie czosnek, plasterki ogórka, chrzan i koperek.
Do gorącej wody wsypać sól, mieszać aż się rozpuści i gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić słoiki i odstawić w ciemne miejsce. Na drugi dzień już mamy małosolne a po kilku dniach kiszone.
Na zdjęciach ogórki po 48 godzinach. Oczywiście część ogórków już skonsumowana.
Nigdy takich nie robiłam, choc słyszałam o nich, ale wypróbuję
OdpowiedzUsuńjak długo mogą stać w piwnicy ?
OdpowiedzUsuńW tym roku zrobiłam je po raz pierwszy więc ciężko mi odpowiedzieć. Ale jak już się ukiszą to tak samo jak ogórki kiszone w całości.
Usuń