Salaterka Porcelana Bogucice Alberta
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek)
- 1 kajzerka czerstwa
- 3/4 szkl mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu mięsnego
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia
- mąka do obtoczenia pulpetów
Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku.
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę, przyprawy i lekko odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrobić i wymieszać mięso. W dłoniach zwilżonych zimną wodą uformować około 18 średniej wielkości pulpetów. W garnku rozgrzać masło klarowane z olejem dodać obtoczone w mące pulpety i usmażyć na złoto ze wszystkich stron. Zalać bulionem mięsnym i na wolnym ogniu gotować około 20 minut.
W tym czasie pokroić pieczarki w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki przełożyć do pulpetów. Gotować kolejne 10 minut.
W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i zagęścić sos.
Proponuję podać z kaszą gryczaną.
pyszne tradycyjne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńTak, bo te tradycyjne nie przekombinowane dania uważam, że są najlepsze.
UsuńBardzo pyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuń