Strony

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Tarta z kiwi

Niedawno w moje ręce wpadł okrągły porcelanowy półmisek firmy Staub. Naczynie pokryte jest błyszczącą, kolorową i bardzo trwałą emalią. Do koloryzacji używane są wyłącznie naturalne barwniki. Wytrzymuje temperaturę od -20 do +300 stopni C.  Można go używać w piekarniku i w mikrofalówce. Pierwszy pomysł jaki wpadło mi do głowy na wykorzystanie półmiska to była tarta. Zrobiłam tartę z kremem o smaku kiwi i podałam ją oczywiście w tym półmisku. Pięknie prezentował się na stole. 


























Składniki
  • Kruche ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Krem:
  • 500 ml wody
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • 1 kiwi
  • 100 ml zimnej kremówki 
  • 1 łyżeczka płaska cukru pudru
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia. Włożyć do 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzić.
Krem:
Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić i chwilę przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać na podpieczony spód. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia kremu.
Kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem. Udekorować boki tarty.
Kiwi obrać ze skórki pokroić w plasterki. Foremką wyciąć kwiatki i ułożyć na kremie.





3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kiwi, a wcześniej myślałam, że nie nadają się do wypieków. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta wygląda bardzo apetycznie a naczynie to już bajka, widać, że solidne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, dzieciakom się spodoba.

    OdpowiedzUsuń