Składniki:
- 500 g jabłek (po obraniu)
- 1 łyżka masła
- 3 szkl wody
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2-3 łyżki cukru
- 150 ml zimnej kremówki
- pistacje
Jabłka pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać jabłka, cukry i chwilkę podsmażyć. Wlać 2 szklanki wody i pod przykryciem gotować do miękkości jabłek. W 3 szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do gotujących się jabłek i mieszając doprowadzić do wrzenia.
W zależności od odmiany jabłek dosładzamy cukrem i w zależności jak gęsty chcemy kisiel możemy dolać mniej lub więcej wody.
Gorący kisiel rozlewamy do pucharków i studzimy.
Przed podaniem robimy kleks z ubitą na sztywno kremówką posypujemy drobno siekanymi pistacjami i dekorujemy jabłkiem i miętą.
Koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam desery z jabłek!
OdpowiedzUsuńKoniecznie i mam nadzieję, że wam zasmakuje.
Usuńz chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMniam! Pysznie wygląda :) To będzie mój pierwszy kisiel!
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiego, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na domowy deser
OdpowiedzUsuń