Czy może być coś lepszego niż zapach i smak domowej drożdżówki do tego z nadzieniem miodowo-orzechowym? My uwielbiamy takie domowe wypieki są pyszne, puszyste no i przede wszystkim ta świeżość. Jeszcze drożdżówka nie zdąży wystygnąć a już się kroi. Do nadzienia w tej drożdżówce został użyty miód nektarowo-spadziowy z pasieki Miodowe Wzgórze, orzechy włoskie i cynamon. Pachniało w całym domu. Pasieka Miodowe Wzgórze znajduje się w czystym regionie Warmii i Mazur jest to niewielka rodzinna pasieka a miód, który otrzymacie to miód prosto od pszczelarza bez cukru, leków i pestycydów! Wspierajmy polskich pszczelarzy i zachęcam do zakupów bo oprócz miodu znajdziecie jeszcze inne ciekawe produkty.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 0,5 łyżeczki soli
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 150 ml mleka
- 20 g drożdży świeżych
- Nadzienie:
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g masła
- 100 g miodu nektarowo-spadziowy
Przygotowanie:
Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.
Mąkę
przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn
drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast
drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na
wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto wyrosło i
podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto uderzyć dłonią by go odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką
i rozwałkować na prostokąt.Ciasto posmarować zimnym nadzieniem
orzechowo miodowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon następnie
przekroić z długości na pół i zapleść. Przełożyć do keksówki przykryć
ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Włożyć
do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut. Po
wyjęciu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.
Orzechy drobno pokroić i podprażyć na suchej patelni. Do orzechów dodać masło, miód, cynamon i podgrzewać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia.
Apetyczna drożdżówka, aż ślinka leci na jej widok. Z orzechami i miodem to wersja świąteczna :-). Pozdrawiam ciepło, Ania.
OdpowiedzUsuńWitam. Jakiej wielkości formy Pani użyła?
OdpowiedzUsuńForma o wymiarach 30*10cm.
OdpowiedzUsuńKocham połączenie orzechów i miodu! Dawno żadnego drożdżowego nie piekłam, więc czas to zmienić:D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam takiej drożdżówki :) Spróbuję:)
OdpowiedzUsuńZrozumiałam źe to jest chałka bo jak zaplesć z dwóch części
OdpowiedzUsuńMniam mniam, ale ona musiała być pyszna 😍
OdpowiedzUsuń