Strony

wtorek, 21 grudnia 2021

Ciasteczka klawisze

Przepis na te ciasteczka wygrzebałam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Lubię takie dawne przepisy i nie ukrywam, że bardzo często z nich wychodzi coś pysznego. Na tym przepisie się nie zawiodłam ciasteczka są pyszne. Nie raz już zdarzyło mi się tak, że z tych "nowoczesnych" gdzie na zdjęciu jest coś ekstra a po zrobieniu okazuje się, że  w smaku takie sobie a czasami nawet nie wyjdzie z tego nic i ląduje to w koszu. Do pieczenia potrzebny jest papier więc u mnie jak zawsze papier do pieczenia STELLA. Po pieczeniu ta gorsza część czyli mycie i sprzątanie i tu polecam wam ściereczki kuchenne na rolce STELLA. Ja używam ich już od kilku lat i jestem z nich bardzo zadowolona.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej 
  • 300 g masła
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • Lukier:
  • 3 białka
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • dżem lub powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Lukier: 
Do białek wsypać cukier puder dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko.

Ciasto: 
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć uformować kulkę owinąć w folię do żywności STELLA i włożyć na około pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Brzegi prostokąta wyrównać i obciąć za pomocą radełka. Cały kawałek ciasta posmarować lukrem i radełkiem pokroić na prostokąty o wymiarach 4*3 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia lukier lubi się robić brązowy wtedy polecam po około 4 minutach pieczenia ciasteczka z wierzchu przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka ostudzić i przełożyć dżemem.



 



niedziela, 12 grudnia 2021

Miodownik

 W okresie świątecznym u mnie zawsze sporo pieczenia a co za tym idzie potrzebuję również więcej papieru do pieczenia. U mnie najczęściej króluje papier do pieczenia firmy STELLA. Bardzo lubię ich produkty między innymi za dobrą jakość i nie wygórowaną cenę. Pierwszy przedświąteczny wypiek to u mnie pachnący miodownik z grysikowym kremem. To takie ciasto, które możecie już upiec dwa dni przed świętami. Miodownik potrzebuje czasu, żeby zmiękł i im starszy tym lepszy.


Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 160 g miodu
  • 130 g masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g kaszy manny (błyskawiczna)
  • 250 g masła
  • 5 łyżek soku z cytryny
Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zważyć i podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach  33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia STELLA i najlepiej od razu przygotować sobie 3 takie same arkusze. Na papierze ciasto rozwałkować lub uformować dłonią na wielkość blaszki. Piec w 180 stopniach około 18 minut. Upiec 3 blaty. Po upieczeniu blaty będą miękkie jednak w miarę jak będą stygły zrobią się twarde. Ale tak ma być więc się nie martwcie.

Krem:  Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i w nim rozmieszać kaszę mannę. Do reszty mleka dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min. Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny.

Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na posmarowanym powidłami blacie.

 Krem podzielić na pół przesmarować blaty ciasta. Górę posmarować powidłami i rozsmarować równomiernie polewę. Ciasto przechowywać w zimnym i wilgotnym miejscu. Po około 3 dniach powinno już być miękkie. Smacznego