W okresie świątecznym u mnie zawsze sporo pieczenia a co za tym idzie potrzebuję również więcej papieru do pieczenia. U mnie najczęściej króluje papier do pieczenia firmy STELLA. Bardzo lubię ich produkty między innymi za dobrą jakość i nie wygórowaną cenę. Pierwszy przedświąteczny wypiek to u mnie pachnący miodownik z grysikowym kremem. To takie ciasto, które możecie już upiec dwa dni przed świętami. Miodownik potrzebuje czasu, żeby zmiękł i im starszy tym lepszy.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 160 g miodu
- 130 g masła
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 0,5 l mleka
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g kaszy manny (błyskawiczna)
- 250 g masła
- 5 łyżek soku z cytryny
Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zważyć i podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach 33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia STELLA i najlepiej od razu przygotować sobie 3 takie same arkusze. Na papierze ciasto rozwałkować lub uformować dłonią na wielkość blaszki. Piec w 180 stopniach około 18 minut. Upiec 3 blaty. Po upieczeniu blaty będą miękkie jednak w miarę jak będą stygły zrobią się twarde. Ale tak ma być więc się nie martwcie.
Krem: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i w nim rozmieszać kaszę mannę. Do reszty mleka dodać cukier, cukier waniliowy
i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i
cały czas mieszają gotować około 3-4 min. Ugotowaną kaszę przykryć folią
spożywczą, żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia.
Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na
jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny.
Polewa: Margarynę
rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i
energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na posmarowanym powidłami blacie.
Krem podzielić na pół przesmarować blaty ciasta. Górę posmarować powidłami i rozsmarować równomiernie polewę. Ciasto przechowywać w zimnym i wilgotnym miejscu. Po około 3 dniach powinno już być miękkie. Smacznego