Strony

wtorek, 21 grudnia 2021

Ciasteczka klawisze

Przepis na te ciasteczka wygrzebałam ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Lubię takie dawne przepisy i nie ukrywam, że bardzo często z nich wychodzi coś pysznego. Na tym przepisie się nie zawiodłam ciasteczka są pyszne. Nie raz już zdarzyło mi się tak, że z tych "nowoczesnych" gdzie na zdjęciu jest coś ekstra a po zrobieniu okazuje się, że  w smaku takie sobie a czasami nawet nie wyjdzie z tego nic i ląduje to w koszu. Do pieczenia potrzebny jest papier więc u mnie jak zawsze papier do pieczenia STELLA. Po pieczeniu ta gorsza część czyli mycie i sprzątanie i tu polecam wam ściereczki kuchenne na rolce STELLA. Ja używam ich już od kilku lat i jestem z nich bardzo zadowolona.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej 
  • 300 g masła
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • Lukier:
  • 3 białka
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • dżem lub powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Lukier: 
Do białek wsypać cukier puder dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko.

Ciasto: 
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć uformować kulkę owinąć w folię do żywności STELLA i włożyć na około pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Brzegi prostokąta wyrównać i obciąć za pomocą radełka. Cały kawałek ciasta posmarować lukrem i radełkiem pokroić na prostokąty o wymiarach 4*3 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia lukier lubi się robić brązowy wtedy polecam po około 4 minutach pieczenia ciasteczka z wierzchu przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka ostudzić i przełożyć dżemem.



 



niedziela, 12 grudnia 2021

Miodownik

 W okresie świątecznym u mnie zawsze sporo pieczenia a co za tym idzie potrzebuję również więcej papieru do pieczenia. U mnie najczęściej króluje papier do pieczenia firmy STELLA. Bardzo lubię ich produkty między innymi za dobrą jakość i nie wygórowaną cenę. Pierwszy przedświąteczny wypiek to u mnie pachnący miodownik z grysikowym kremem. To takie ciasto, które możecie już upiec dwa dni przed świętami. Miodownik potrzebuje czasu, żeby zmiękł i im starszy tym lepszy.


Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 160 g miodu
  • 130 g masła
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g kaszy manny (błyskawiczna)
  • 250 g masła
  • 5 łyżek soku z cytryny
Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zważyć i podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach  33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia STELLA i najlepiej od razu przygotować sobie 3 takie same arkusze. Na papierze ciasto rozwałkować lub uformować dłonią na wielkość blaszki. Piec w 180 stopniach około 18 minut. Upiec 3 blaty. Po upieczeniu blaty będą miękkie jednak w miarę jak będą stygły zrobią się twarde. Ale tak ma być więc się nie martwcie.

Krem:  Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i w nim rozmieszać kaszę mannę. Do reszty mleka dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min. Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny.

Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na posmarowanym powidłami blacie.

 Krem podzielić na pół przesmarować blaty ciasta. Górę posmarować powidłami i rozsmarować równomiernie polewę. Ciasto przechowywać w zimnym i wilgotnym miejscu. Po około 3 dniach powinno już być miękkie. Smacznego



  



 

 

 

 

 




 

środa, 6 października 2021

Drożdżówka z orzechami i miodem

 Czy może być coś lepszego niż zapach i smak domowej drożdżówki  do tego z nadzieniem miodowo-orzechowym?  My uwielbiamy takie domowe wypieki są pyszne, puszyste no i przede wszystkim ta świeżość. Jeszcze drożdżówka nie zdąży wystygnąć a już się kroi. Do nadzienia w tej drożdżówce został użyty miód  nektarowo-spadziowy z pasieki Miodowe Wzgórze, orzechy włoskie i cynamon. Pachniało w całym domu. Pasieka Miodowe Wzgórze znajduje się w czystym regionie Warmii i Mazur jest to niewielka rodzinna pasieka a miód, który otrzymacie to miód prosto od pszczelarza bez cukru, leków i pestycydów! Wspierajmy polskich pszczelarzy i zachęcam do zakupów bo oprócz miodu znajdziecie jeszcze inne ciekawe produkty. 

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • Nadzienie:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • 100 g miodu nektarowo-spadziowy 

 
Przygotowanie:   

Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by go odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt.Ciasto posmarować zimnym nadzieniem orzechowo miodowym. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon następnie przekroić z długości na pół i zapleść. Przełożyć do keksówki przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut. Po wyjęciu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. 

Nadzienie:
Orzechy drobno pokroić i podprażyć na suchej patelni. Do orzechów dodać masło, miód, cynamon i podgrzewać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia.


  •  



poniedziałek, 1 marca 2021

Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

To, że lubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint. Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino to w atrakcyjnej cenie można kupić na WYBIERAMWINO.PL. Oprócz tego znajdziecie tam szeroki wybór z 23 krajów win słodkich, półsłodkich, wytrawnych,  półwytrawnych także tych, które polecają znani kucharze. Dla moich czytelników mam świetną ofertę a mianowicie 15% zniżki z kodem rabatowym WINO15. Zachęcam Was do skorzystania z tej oferty tym bardziej, że mają atrakcyjne ceny a po rabacie to już wyjątkowo korzystna oferta.



 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 Blat kokosowy:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  

Krem budyniowy:

  • 100 ml syropu z brzoskwiń
  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 250 g masła
Polewa:
  • 25 g gorzkiej czekolady 80%
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka 

Przygotowanie:

Biszkopt: 

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

Blat kokosowy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt  25-36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę kokosową. Piec około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.

Krem budyniowy:

Odlać pół szklanki mleka. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować blenderem. Resztę mleka, syrop z brzoskwiń, cukry zagotować. Wlać zmiksowane żółtka i ponownie zagotować cały czas mieszając by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na samym końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Krem rozsmarować na biszkopcie przykryć blatem kokosowym. 

Masło i mleko podgrzać wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać po blacie kokosowym.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin by krem stężał.

 


 Zapraszam na zakupy w WYBIERAMWINO.PL



 

 

 


 


niedziela, 21 lutego 2021

Pierś z kurczaka z ogórkiem kwaszonym i szpinakiem

 Ciągle szukam pomysłów na dania z kurczaka. Ostatni mój pomysł to pierś z kurczaka zapiekana w piekarniku z ogórkami kwaszonymi i szpinakiem. Podałam z frytkami z piekarnika, które piekły się w tym samym czasie co mięsko i do tego surówka z sałaty lodowej. Ogórki kwaszone, które wykorzystałam otrzymałam od polskiego producenta przetworów z  owoców i warzyw DROS. Jest to niewielka firma ale z tradycjami, pysznymi produktami i do tego bez konserwantów i ekologiczne. Obiad szybki do przygotowania bardzo smaczny i mam nadzieję, że skorzystacie z pomysłu.



Składniki:

Przygotowanie:

Piersi oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, posmarować majonezem i oprószyć czosnkiem granulowanym. Na majonezie rozłożyć listki szpinaku, po 3 plasterki ogórków kwaszonych i obficie posypać mozzarellą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć przygotowane piersi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.