Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 5 dag masła
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 1 szkl mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 jabłka
- olej do smażenia
Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, rozmieszane jajka, esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać i zostawić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać i ponownie oprószyć mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej, ciasto kłaść łyżką i smażyć racuchy na złoty kolor z dwóch stron. Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.
Częstuje się racuszkami, bo takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę się częstować.:)
UsuńZabieram się za zrobienie takich już jakiś czas, bo u nas w domu zawsze robiło się zwykłe placuszki z jabłkami na proszku do pieczenia. A te drożdżowe wydają mi się być dużo smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ,kiedyś moja mama robiła na proszku do pieczenia lub na sodzie oczyszczonej ale jak spróbowałam na drożdżach to rodzinka innych nie chce .Są pyszne.
Usuńmega smakowite! i takie grubaśne, niemal jak pączki :)
OdpowiedzUsuńKaś ,dokładnie smakują jak pączki.
Usuńracuszki *-* najlepsze te babcine hehe ;D
OdpowiedzUsuńWszystko zależy jak pyszne racuchy babcia robiła :)
UsuńMmmm.. jak pieknie Ci wyrosly! :D
OdpowiedzUsuńMam straszna ochote na takie racuszki. Chyba Ci podkradne kilka z talerzyka :D haha
Możesz zabrać,nie pogniewam się.:)
Usuńjakie cudownie puszyste wyszły :))) piękne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję.Również pozdrawiam.
Usuńależ mi o nich przypomniałaś ,dziś zrobię mam akurat jabłka do wykorzystania i dzieci ,które je bardzo lubią ..
OdpowiedzUsuńU mnie nie tylko dzieci lubią ,ja też lubię.
Usuńno ja tez ale te kalorie i boczki - oponka na brzuszku ech..:)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można poszaleć.:)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńSkusiłam się dzisiaj na twój przepis i wyszło super, były przepyszne a moje córki jak się zajadały. Dawno nie wyszedł mi tak dobrze przepis z netu. Od dzisiaj w moim domu jak racuchy to tylko według twojego przepisu:))
OdpowiedzUsuńJak miło czytać takie komentarze. Cieszę się że racuchy wyszły i że smakowały. Pozdrawiam serdecznie.:)
UsuńRacuchy super, grube, pulchne, PALCE LIZAĆ.
UsuńCieszę się bardzo że smakowały, pozdrawiam i zapraszam. do odwiedzania bloga :)
UsuńPiękne racuszki, takie puszyste :) idealne po prostu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Zrobiłam przed chwilą, niebo w gębie , GENIALNE .A już myślałam ,że mój przepis jest najlepszy, a tu proszę ,smakowite zaskoczenie. Moja rodzina i ja nie możemy się od nich oderwać. Wrzucam do zakładek na zawsze.:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że rodzinka zjadła ze smakiem.
Usuńa czy to ciasto już gotowe do smażenie ma być tak klejące że aż ciężko odchodzi od łyżki czy raczej powinno swobodnie odchodzić? sorry, ale pierwszy raz takie robię:)
OdpowiedzUsuńTo nie ma być ciężkie ciasto. Powinno raczej powoli odchodzić od łyżki ale też nie spływać.
Usuńale mi smaczka zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię, pewnie wyjdą pyszne zresztą jak zawsze kiedy sięgam po jakiś przepis z Twojego bloga, a przerobiłam już kilka :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję. Ciszę się że przepisy się sprawdzają. Będzie mi miło jak prześlesz mi fotki na maila. Dodam do galerii. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńTak apetycznie wyglądają, że... właśnie robię. Czekam teraz aż urosną. I ślinka leci mi po brodzie na widok Twoich racuszków, mniamniusie.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ci wyszły równie puszyste i smaczne. :)
UsuńA jak zapobiec wchlanianie oleju podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńsuper przepis, pyszności!
OdpowiedzUsuńhttps://sugarlevels.blogspot.com/