Strony

czwartek, 25 kwietnia 2013

Ziemniaki zapiekane z serowym farszem

Żeby z ziemniakami nie było nudno, polecam wam wersję z farszem z trzech gatunków sera. To fajna propozycja na niedzielny obiad lub dla gości.


Składniki:
  • 8 ziemniaków 
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 50 g mozzarelli krojonej
  • 50 g mozzarelli z ziołami
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40 minut. Wyjąć i włożyć na chwilkę do woreczka. Z jeszcze letniej papryki zdjąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki mniej więcej jednakowej wielkości razem z skórką umyć i wyszorować szczoteczką. Ugotować w osolonej wodzie al dente.(Ja gotowałam około 15 min,ale czas zależy od odmiany ziemniaków). Ziemniaki wyjąć, ostudzić, przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek z każdego ziemniaka zostawiając na skórce warstwę około 0,5 cm. 
Sery zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną paprykę oraz wydrążone ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Wymieszać i doprawić do smaku na pikantnie. Farszem napełnić połówki ziemniaków i oprószyć czerwoną papryką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180 stopniach około 30-40 min.



16 komentarzy:

  1. bardzo lubię faszerowane ziemniaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogólnie za ziemniakami nie przepadam, ale na Twoje mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim wydaniu jak u Ciebie ziemniaki na pewno nie będą nudne. Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko, piękne te ziemniaczki ;) Takie wiosenne, kolorowe :) Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co związane z ziemniakami :)
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowity obiadek się szykuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ziemniaczki , są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Im więcej serów tym lepiej :) A przepis idealny na majowe dni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Też lubię sery,można też zrobić z młodych ziemniaków,też będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń