Składniki:
- 3 żółtka
- 0,5 szkl cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 1 szkl kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl wody
- 3 łyżki likieru kawowego
- 0,5 szkl espresso
- kakao
- biszkopty podłużne
- truskawki
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na końcu dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i mieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/3 masy, ułożyć truskawki, 1/3 masy, namoczone biszkopty, 1/3 masy. Wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao i na górze ułożyć truskawki. Naczynie 26*12 cm.
Kusisz tym tiramisu :) Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się kuszę,kuszę.Sezon truskawkowy więc szaleją.
Usuńoj tak cudownie wygląda
UsuńPieknie wyglada :) Tiramisu uwielbiam ale z truskawkami jeszcze nie probowalam :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne tiramisu jest pyszne, a z truskawkami jest jeszcze lepsze! Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!!U mnie ciężko, aby kupione truskawki doczekały się jakieś przeróbki (no chyba, że je schowam) bo zazwyczaj wszyscy jedzą je na surowo albo z dodatkiem śmietany;)
OdpowiedzUsuńpychota:) ja robię zawsze z odrobiną alkoholu ;)
OdpowiedzUsuńI jeszcze zabójczo efektownie wygląda!! Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji "truskawkowy zawrót głowy" :)
OdpowiedzUsuńsuper :) też musze zrobić tiramisu z truskawkami, bo już chodzi za mną od dawna :)
OdpowiedzUsuńNo to czekam na Twój pomysł,pozdrawiam.
UsuńPrezentuje się wspaniale, musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,szkoda że już w czasie przeszłym ale to prawda smakowało obłędnie.
UsuńTO tiramisu musi być genialne!
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciacho ubóstwiam ;)
OdpowiedzUsuń