Strony

środa, 19 czerwca 2013

Deser grecki z musem truskawkowym

Deser z serka greckiego z musem truskawkowym. Bardzo smaczny i błyskawicznie się robi. Jedyny minus to taki, że trzeba trzymać w lodówce kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem by rano mieć pyszny deserek.



Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 150g cukru pudru
  • 400g truskawek
  • 150g cukru pudru
  • 1 szt żelatyna-fix deserowa

Przygotowanie:

Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dolać 2/3 przygotowanej żelatyny, zmiksować i rozlać do kieliszków. Truskawki umyć oczyścić z szypułek, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Do musu truskawkowego dodać 1/3 przygotowanej żelatyny, zmiksować i rozlać do kieliszków. Deser schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować truskawką i listkami mięty.

Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

23 komentarze:

  1. Wspaniały,o tak,ten czas oczekiwania najgorszy,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O super pomysł. :) Ostatnio robiłam taki lecz bez żelatyny i należało go jeść od razu po przygotowaniu, a tu z żelatyną opcja, bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z żelatyną ale jak na te proporcje to nie jest jej za dużo i deserek nie jest za twardy.

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na deser, zwłaszcza na ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie :) skusze sie na jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny deser! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. z pewnością był przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie dzisiaj też truskawkowo ale zupełnie coś innego;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Elegancki pomysł dla gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dla gości jak najbardziej.Elegancja i prostota za razem ,a jaki smak.

      Usuń
  9. Pięknie się prezentuje. U mnie też dziś był deserek ale bananowy. Jutro wrzucę na bloga.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na lekki deser! W sam raz żeby zaspokoić apetyt na słodkie i nie przytyć przed wakacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda imponująco, pierwsze wrażenie łał. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosty deser a tyle miłych słów,dziękuję ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, mam pytanko odnośnie tej żelatyny, mianowicie mam opakowanie 50 g i ono jest na 2.5 litra wody. Zatem do składników podanych wyżej, mam dać ją całą czy może w mniejszej ilości. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, podejrzewam że nie doczytałaś dobrze składników. Nie chodzi o żelatynę spożywczą tylko o żelatynę fix. Tu masz linka o jaką żelatynę chodzi. http://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/zelatyna/zelatyna-fix-deserowa.html. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Akurat ten przepis znalazłam w gazecie i pisało tam "op. żelatyny deserowej" A że w domu mam żelatynę i na opakowaniu jest "do mięs, ryb, warzyw i deserów to pomyślałam", że to też może być:) Także dziękuję za pomoc :)

      Usuń
  15. Ile gramów ma mieć jedna paczka żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz wyżej jest podany link do żelatyny. To ma być żelatyna fix, nie zwykła żelatyna.

      Usuń
  16. Na ile pucharkow wystarcza z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń