Składniki:
- Kruche ciasto
- 1,5 szk mąki pszennej
- 1 szk mąki krupczatki
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki kakao
- Pianka
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 szt budyń waniliowy
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka
- cukier puder do oprószenia
Ciasto kruche;
Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić na 5 części.3 części dać do woreczka i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.Do 2 części ciasta dodać kakao i zagnieść dać do woreczka i włożyć do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na blaszkę.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min.Wyjąć i ostudzić.
Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż białka będą sztywne i lśniące.Dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce kakaowe ciasto.Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Muszę to napisać, bo inaczej nie wytrzymam:) i się pochoruję:) Zaglądam na Twojego bloga dosyć często i zdjęcia mnie po prostu powalają! Jestem nimi zauroczona, naprawdę... Piękne są!
OdpowiedzUsuńOd razu mi lepiej...
Kasiu jestem pod wrażeniem Twojego komentarza.Ale oczywiście pozytywnie i jest mi bardzo miło czytać takie komentarze.Pozdrawiam Cię serdecznie i oczywiście mam nadzieję że będziesz do mnie zaglądać.
UsuńWspaniałe ciasto,uwielbiam takie,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję ,ja też lubię takie ciasta szczególnie latem.Pozdrawiam.
UsuńNiezwykle apetycznie podane:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się że się podoba.
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale i smakuje.:)
Usuńale pyszniutko wygląda to ciasto :) zabieram jutro do kawki porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńKasiu nie ma sprawy,częstuj się.
UsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto naście razy, jest pyszne, a Tobie ślicznie wyszło :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe letnie ciasto!
OdpowiedzUsuń