Strony

czwartek, 11 lipca 2013

Jagodzianki domowe

Zaczął się sezon jagodowy więc pyszne domowe jagodzianki być muszą.Zapach w domu i smak domowej jagodzianki - niczego więcej  do szczęścia nie potrzeba.


Składniki:
  •  margaryna lub masło 125 g
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • jajka 2 szt
  • olej 1 łyżka
  • drożdże 5 dkg
  • cukier 0,5 szk
  • mleko 1 szk
  • esencja waniliowa 2 łyżeczki
  • Nadzienie
  • jagody 300ml
  • cukier 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • Kruszonka
  • zimna margaryna lub masło 50 g
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 100 g
Przygotowanie:
 
Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.

 Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Część jagodzianek zrobiłam z kruszonką a część oprószyłam po upieczeniu cukrem pudrem. 
Jagodowo Nam edycja 5! Kruszonka;zimną margarynę /masło zagnieść z mąką i cukrem.

20 komentarzy:

  1. Super jagodzianki, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomniałam tylko że to sezon na jagody,,,Warto zrobić.

      Usuń
  3. u mnie też jagodowo ostatnio :), pysznie wygladaja

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne,równiutkie i przesmaczne!bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze są takie właśnie domowe... Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wiesz co, chyba tez je upiekę, bo zaraz się skończą...

    OdpowiedzUsuń
  8. aż ślinka cieknie.. jutro biegnę po jagody i piekę

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam domowe jagodzianki :) muszę też zrobić :) wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazdroszczę tych jagód, u mnie chwilowo trudno dostępne...Ale zamieniam je na maliny:) A jagodzianki to absolutny must bake:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniamnuśne!:)
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają bosko, sezon na jgody jest krótki, więc trzeba śpieszyć się

    OdpowiedzUsuń