Składniki:
- 200 g startej cukinii
- 5 dkg świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 125 ml oleju rzepakowego Rapso
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto
- 2 łyżki siemienia lnianego Kresto
- 0,5 szk ciepłej wody
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma 25*10 cm.
Bardzo intrygujący pomysł z dodaniem cukinii do chleba.
OdpowiedzUsuńSwietny:) Ja robilam cos jak ciasto cukiniowe ale oficjalnie nazywalo sie tez chlebkiem:) Pyszne bylo!:)
OdpowiedzUsuńz takimi dodatkami, to samo niemal zdrowie!
OdpowiedzUsuńNie slyszalam o takim,ale wart wyprobowania:)
OdpowiedzUsuń