piątek, 16 sierpnia 2013

Chleb z cukinią

Pieczenie chleba w domu uwielbiam za zapach i smak. Cukinia obrodziła i postanowiłam dodać do chleba. Dodatkowo dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Bardzo lubimy takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie.




Składniki:
  • 200 g startej cukinii
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 125 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto
  • 2 łyżki siemienia lnianego Kresto
  • 0,5 szk ciepłej wody
Przygotowanie:
 
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma 25*10 cm. 


4 komentarze:

  1. Bardzo intrygujący pomysł z dodaniem cukinii do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny:) Ja robilam cos jak ciasto cukiniowe ale oficjalnie nazywalo sie tez chlebkiem:) Pyszne bylo!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z takimi dodatkami, to samo niemal zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie slyszalam o takim,ale wart wyprobowania:)

    OdpowiedzUsuń