Składniki:
- 3 szkl mleka
- 3 łyżki kopiaste mąki pszennej
- 3 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
- 3 szt żółtka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 szkl cukru
- 2 szkl kokosu
- 250 g margaryny
- 2 paczki krakersów (Lajkonik)
W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy żeby się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną.
Boskie !
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić :)
Polecam bo warto.
UsuńPolecam!
UsuńJest pyszne-jadłam kiedyś takie:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też robiłam rafaello, ale na biszkopcie. Zapraszam na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuńNa biszkopcie nie robiłam. Witam i mam nadzieje że zostaniesz na dłużej.
UsuńWlasnie zrobilam, zobaczymy jutro jak smakuje, pozdrawiam. Ewelina
Usuńoj to jest dobre, super pomysł na taka pogodę jak teraz :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przekładane ciasta z krakersami. Z kokosem jeszcze nie jadłam. Będę musiała spróbować, bo wygląda bardzo kusząco.
OdpowiedzUsuńNo to ja już jestem pewna że stworzysz super ciacho.
UsuńO matko, jaki czad!:D Robilam kiedys rafaello, ale chyba pieklam...
OdpowiedzUsuńMożliwe że miałaś inny przepis pod tym samym tytułem, chętnie wypróbuje Twój przepis, podeślij linka.
UsuńZnalazlam, kolega mi kiedys podeslal.
UsuńAle jednak nie pieklam. Natomiast troszeczke sie rozni w skladnikach, choc niewiele. No i troche w przygotowaniu. Wysylam Ci na maila plik wordowski:)
Różnica niewielka,dziękuję.
UsuńZapisuję koniecznie!
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię.:)
Usuńja też robię to ciasto :) bardzo je lubimy :) Alinko, Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu, mam nadzieją że Wam też smakuje.
Usuńdodaję do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńBlog about life and travelling
Blog about cooking
Uwielbiam kokosowe ciasta, robię podobne, pycha!
OdpowiedzUsuńwitam,to mają być słone krakersy?
OdpowiedzUsuńTak, ja używam najczęściej z Lajkonika.
UsuńRobiłam te ciacho i jest SUPER!!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam pychotka!!!
OdpowiedzUsuńCiszę się, pozdrawiam.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńZ wielką przyjemnością będę podpatrywać, podczytywać ten blog. Zrobiłam już nawet jedno ciasto i wyszło świetnie a dziś robiłam Rafaello i mam nadzieję, że też się udało.
Dziękuję za super przepisy.
Pozdrawiam :)
Witaj Anita, bardzo się cieszę że zostanie ze mną. A które ciasto już piekłaś jeśli mogę zapytać?
UsuńSuper blog. Chętnie będę zaglądać, podczytywać i korzystać z przepisów.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Zajebisty!Ale mój wygląda lepiej w porónaniu do pani Aliny....
OdpowiedzUsuńCieszę się że wyprówany i jeszcze lepiej wygląda od mojego. :)
Usuńsuper stronka przyda mi się tutaj zerkać!:)))))))))))
OdpowiedzUsuńfantastyczne przepisy , na pewno skorzystam z niejednego !!!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe przepisy , na pewno skorzystam z niejednego !!!! :)
OdpowiedzUsuńAlu cudne Rafaello :) powiem szczerze, że od dłuższego czasu się do takiego przymierzam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rafaello też robię takie :)
OdpowiedzUsuńMusi być mąka ziemniaczana ?
OdpowiedzUsuńJa robiłam z ziemniaczaną ale w kuchni można eksperymentować,więc na własne ryzyko można zamienić na inną :)
UsuńWitam, jaka to ma byc margaryna? Typu kasia czy sniadaniowa? Juz widze jak robiac dziecku mleko w nocy podjadam z lodowki ;-)
OdpowiedzUsuńMargaryna Kasia, Palma z murzynkiem ale możesz również użyć masło.
UsuńA nie można użyć gotowego budyniu,zamiast tego robionego ? I czy zamiast krakersów mogą być herbatniki,bo jakoś ten słony smak mi się kłóci z rafaello.
OdpowiedzUsuńMarta możesz użyć gotowy budyń, jednak krem będzie miał inny smak. Ten robiony samemu jest zdecydowanie smaczniejszy. Jeśli chodzi o zamianę krakersów na herbatniki nie polecam. To na prawdę smakowo dobrze się łączy. Pozdrawiam.
UsuńMargaryna miękka to ma być rozpuszczona czy twarda?
OdpowiedzUsuńMargaryna ma być w temperaturze pokojowej, tak by się łatwo ją miksowało z budyniem i by nie zostały kawałki margaryny w kremie.
Usuńa co z migdałami? Rafaello to też i p/wszystkim- MIGDAŁ..:)))
OdpowiedzUsuńTu jest podobny przepis z migdalami: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-na-krakersach-i-herbatnikach/172-przepis-na-rafaello-na-krakersach . Pozdrawiam z Czech!
UsuńDobry pomysł na sylwestra :)
OdpowiedzUsuńNapewno wypróbuje, bo uwielbiam kokos.
Dziękuję bardzo, czegoś takiego szukałam 😉
OdpowiedzUsuńA co jeśli zrobiły się grudki w budyniu??
OdpowiedzUsuńA czy nakryłaś gorący budyń folią spożywczą i czy dobrze rozmieszałaś? To mogą być przyczyny grudek. Żeby nie zepsuć całego ciasta proponuję ugotować budyń jeszcze raz. Ewentualnie spróbuj budyń przetrzeć przez sitko ale takie z większymi otworami lub zmiksować blenderem.
UsuńGrudki zrbiły mi się w trakcie gotowania mleka z żółtkami.... wszystko stracone??
UsuńA zmiksowałaś te żółtka z mąkami? Czy wymieszałaś. A masz gęsty ten budyń?
UsuńTak zmiksowałam z mąkami. Bardzo gęsty i grudki
UsuńTo tak jak wcześniej pisałam, spróbuj przetrzeć lub zmiksować blenderem.
UsuńZrobiłam nowy budyń ;) i wyszło super ;) dziękuję za odpowiedz ;) pozdrawiam
UsuńI jaki efekt końcowy? Ciasto smakowało?
UsuńKocham 💓 Dodałam dużo mniej cukru, a ciasto i tak było mega pyszne. Następnym razem dam też mniej margaryny, będzie mniej wyrzutów sumienia ;)
OdpowiedzUsuńA czy bez jajek również wyjdzie?
OdpowiedzUsuńJak chcesz pominąć jajka wtedy zrób krem na gotowym budyniu ze sklepu. :)
UsuńWitam. Czy zamiast margaryny mogę dać masło
OdpowiedzUsuńTak, może być masło.
Usuń