Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu.
Składniki:
- 3 żółtka
- 0,5 szk cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 1 szk kremówki zimnej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szk wody
- 3 łyżki likieru kawowego
- 0,5 szk espresso
- biszkopty podłużne
- 200 g borówki amerykańskie
- 3-4 łyżki cukru
- Do dekoracji
- borówki amerykańskie
- maliny
- listki mięty
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm.
Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
O jakie to jest ekstra! Z likierem kawowym to musi byc przepyszne...
OdpowiedzUsuńPyszne Kasiu ,pyszne.:)
UsuńNo Kochana,takie pyszności robisz,że trudno się im oprzeć!Wypasiony deser!!!
OdpowiedzUsuńNie opieraj się, zrób bo warto.
Usuńpycha! kuszący deser w nowej odsłonie
OdpowiedzUsuńMniami
OdpowiedzUsuńAla , uwielbiam to! super, że masz tu przepis, mistrz!:) Także moje smaki:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,miło cię tu widzieć,mam nadzieję że zostaniesz.
Usuńsmietana kremówka to dokladnie jaka ? ile procent ?
OdpowiedzUsuńkremówka 30%
Usuń