Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem.
jaki obłędny ma kolor! taki żółciutki :-)
OdpowiedzUsuńmam zapasy takiego dżemiku w piwnicy. pyszny jest! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńHmm tez sie zastanawiam jak moze smakowac taki dzem:) Ale wyglada swietnie!:)
OdpowiedzUsuńa u mnie się właśnie studzi ten dżemik:) ciekawe jak będzie smakował na zimno! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam go robić,jest za....bisty smakuje jak ananasy.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak będzie smakował na zimno.
Cieszę się że skorzystaliście z przepisu no i najważniejsze że smakuje.
OdpowiedzUsuńDo drożdżowej bułeczki wspaniale będzie pasował,a do tego kubek mleka:)
OdpowiedzUsuńRobiłam i z cukinii i z kabaczka, nikomu w domu nie smakuje. Wszystkie wyrzuciłam :(
OdpowiedzUsuńszkoda ;), nam smakuje ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje
Usuń