Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 0,5 łyżeczki soli
- Zalewa
- 0,5 l octu winnego z białego wina Jamar
- 250 g cukru
- 4 goździki
- 1 liść laurowy większy
Fasolkę szparagową oczyścić i umyć. Marchewki oczyścić i pokroić w cieńsze słupki. Zalać wodą, dodać pół łyżeczki soli i gotować około 15 min do miękkości. Odcedzić i powkładać do słoików. Dodać do każdego słoika po 2-3 plasterki cebuli i zalać gorącą zalewą.Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min. Zalewa; ocet, cukier, goździki i liść laurowy podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
świetny pomysł na zimowe zapasy:)
OdpowiedzUsuńFasolka z goździkami? Brzmi interesująco:)
OdpowiedzUsuńSuper ten Twój Blog i ciekawe przepisy. Ja jestem tu od niedawna i dopiero sie rozkrecam :) Moze zajrzysz? Zapraszam i Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło że tu zaglądasz,mam nadzieję że zostaniesz na dłużej,pozdrawiam.
Usuńwygląda wspaniale :) zimą pysznie będzie otworzyć taki słoiczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kolorowe słoiczki:)
OdpowiedzUsuńja też lubię
Usuńładnie wygląda mimo ze ja nie lubię fasolki
OdpowiedzUsuńświetne, kolorowe:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł:)
OdpowiedzUsuńAlinko, widzę, że nie próżnujesz ;) pyszne zapasy ;)
OdpowiedzUsuńNo tak, rodzinkę trzeba czym karmić w zimie ,haha.
UsuńTakiego połączenia nie próbowałam! Ależ wspaniale byłoby zimowym wieczorem wyciągnąć taki słoiczek i pochrupać fasolkę!
OdpowiedzUsuńMasz rację ,zamiast słodyczy lepiej marchewkę lub fasolkę pochrupać.
Usuń